Meer ruimte voor je geest

“Waarom laden wij onze telefoon vaker op dan onszelf?”

Wij vragen veel van onszelf, worden op ieder moment van de dag geprikkeld, al dan niet overprikkeld en onze telefoon gaat de hele dag af.
Dit is een kleine greep uit de reeks oorzaken waardoor jongvolwassenen steeds vaker kampen met paniekaanvallen en burn-outs. Daarbij rust er een taboe op mentale klachten onder de jongvolwassenen en zijn er wachtrijen bij psychologen.
Deze groep heeft behoefte aan stilte, zekerheid en rust. Ik geloof dat er een toegankelijke plek gewenst is waar iedereen binnen kan lopen en zichzelf kan opladen.

Vanuit hier kwam in bij een passende locatie en het tweede maatschappelijke probleem, de groeiende leegstand van kerken. Kerken zijn gebouwd om te ontsnappen, een veilige haven en tot bezinning te komen.
Zoals veelal om ons heen te zien is, zo ook in het artikel, kampen veel kerken met leegstand. Uit mijn onderzoek kwam precies wat ook Anna Kruse van de Nederlandse Kerkprovincie in een artikel in Trouw van 29 juni jl.zegt:
“Bij herbestemming is het streven altijd het gebouw een functie te geven die bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke sacrale bestemming ervan ligt”
Als we kijken waar deze panden voor gemaakt zijn, sluit dit absoluut aan bij de behoefte van de huidige maatschappij.

Voor mij als ontwerper is dit een simpele rekensom waarbij ik gemeentes wil oproepen contact met mij op te nemen om mee te kijken naar hun gemeente en een passende maatschappelijk oplossing bedenken voor hun kerk.
Het is het vanzelfsprekend dat het ontwerp reversibel is indien het een monument betreft, deze dient terug te worden gebracht in de originele staat.

Met dit project ben ik geslaagd aan de Jan des Bouvrie academie.

Heeft u  vragen over dit project? Schroom niet en neem contact met mij op!